dijous, 10 de novembre del 2016

ASSASSINAT UN SINDICALISTA A GUATEMALA MEMBRE DEL SEMOT ADHERIT AL MSICG



El dia 9 de novembre a les 15:00h  Eliseo Villatoro Cardona, secretari d’organització i propaganda i membre
del comitè executiu  del SINDICATO DE EMPLEADOS MUNICIPALES ORGANIZADOS DE TIQUISATE DEL DEPARTAMENTO DE ESCUINTLA –SEMOT- sindicat membre del Movimiento Sindical, Indígena y Campesino Guatemalteco –MSICG-.


Eliseo fou assassinat a l’altura del Callejon Barriles, zona 2  del municipi de Tiquisate  (departament d’Escuintla), per dues persones que el van disparar des d’una motocicleta  just quan es dirigia al seu domicili. 


El sindicat SEMOT, arran de la seva constitució, havia rebut amenaces i pressions de la municipalitat de Tiquisate. La qual,  vulnerant el dret a la llibertat sindical i a la lliure sindicació (recollit en el Conveni  87 de l’OIT  i també en l’ordenament jurídic guatemalenc)va deixar de pagar els salaris a les treballadores  i treballadors i posteriorment va acomiadar als afiliats/des a SEMOT  així com també als treballadors i treballadores no afiliats per dissuadir-los de pertànyer a una organització sindical.  



La mort de Eliseo plasma la violència antisindical existent a Guatemala. Cada mes mori un  líder o lideressa sindical per promoure la defensa dels drets laborals, per exigir el compliment i garantia de la llibertat sindical, de la lliure sindicació, del dret a organitzar-se els treballadors/es  per iniciar una negociació col·lectiva,  per denunciar l’explotació i abús continuat, per ser víctimes d’abusos físics i sexuals, per no voler doblegar-se davant un estat corrupte i un sistema que prima els interessos econòmics en detriment dels drets humans,  per exigir un treball digne per a totes i tots. 


Des de la Fundació Pau i Solidaritat condemnem l’assassinat de Eliseo Villatoro Cardona i ens solidaritzem amb els familiars, companys i companyes del sindicat però  també amb els treballadors i treballadores, amb els i les sindicalistes que cada dia arrisquen la seva vida per exigir un treball i una vida dignes.

Per més informació podeu consultar el següent enllaç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada