dijous, 20 de juliol del 2017

AUGMENTA EN UN 31,3% LA VIOLÈNCIA ANTISINDICAL A COLÒMBIA


Colòmbia es troba inmersa en un procés clau, arran dels acords de Pau, que ha de donar  pas a la construcció d'una societat  sustentada sobre la garantia dels drets humans de la ciutadania.                                                  
Fotografia extreta de https://goo.gl/VEmxe6 (ENS)
                     


Tot i això, actualment, una de les principals preocupacions és la persecució i violència contra els  i les activistes socials i defensors/es dels drets humans. D'entre aquest col·lectiu  el moviment sindical és un dels més amenaçats.

Segons un informe de l'escola nacional sindical (ENS), entre gener de 1973 i  juliol de 2017 14.461 sindicalistes han estat víctimes de  violència per exercir la seva activitat com a defensors/es de dels drets humans laborals: 3.122  homicidis, 385 atemptats, 236 desaparicions forçoses, 7.075 amenaces de mort i 1.897 desplaçaments.

La repressió del moviment sindical continua existint al país,  no només a través de la violència antisindical exercida sobre els líders i lidereses sinó que també mitjançant la criminalització de la seva activitat a través de l'ordre públic i dels òrgans jurisdiccionals.

De fet, segons les dades  publicades per l'ENS, al 2016  els casos de violència antisindical, respecte 2015 van incrementar en un 31,3% . Tendència que sembla mantenir-se al 2017, ja que  fins a juliol de 2017  s'han registrat:

-10  homicidis,
-4 atemptats,
-77 amenaces,
-13 hostigaments,
-9 detencions arbitràries,

és a dir 115 defensors i defensores dels drets humans laborals han estat víctimes de  violència per exercir les seves llibertats sindicals. 

En aquest sentit, la CSI, en el seu recent  informe sobre l'índex global dels drets (2017)  seguia situant a Colòmbia com un dels 10 països més perillosos pels treballadors/es.


Des de la Fundació Pau i Solidaritat condemnem  la violència contra els defensors/es de drets humans laborals i exigim que les autoritats competents prenguin les mesures  necessàries per garantir el lliure exercici de les llibertats sindicals sense que l'activitat sindical esdevingui una activitat d'alt risc.


Si voleu saber-ne més podeu consultar el següent enllaç.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada