divendres, 13 d’abril del 2018

CRIMINALITZACIÓ DEL MOVIMENT SINDICAL A GUATEMALA: SINDICALISTA EMPRESONAT PER CONSTITUIR UN SINDICAT


Els treballadors i les treballadores  del Instituto Nacional de Ciencias Forenses de Guatemala (INACIF) van decidir exercir el seu dret a la lliure sindicalització, a través de la constitució del Sindicato Nacional de Trabajadores y Trabajadoras del Instituto Nacional  de Ciencias Forenses de Guatemala (SINTRAINACIF).  

En els últims mesos el sindicat ha vingut denunciant l'empitjorament de les condicions laborals davant els òrgans jurisdiccionals del país. Una de les principals demandes ha estat  que INACIF posi fi a la política institucional d'externalitzar part de la seva activitat laboral i que suposava la precarització  les condicions de treball dels treballadors i les treballadores. El sindicat ha denunciat que aquest tipus de pràctiques  afecten a qualitat, credibilitat i eficàcia  del treball de la institució  i del propi sistema  de justícia.

Davant això, l'empresa ha iniciat la persecució i càstig dels líders i lidereses sindicals a través de la privació del seu accés al centre de treball, dels canvis de les condicions  laborals i, finalment, del  seu acomiadament, com és el cas del secretari del sindicat Juan Esteban Saca Aguilar.  També s'ha impulsat una campanya mediàtica amb la voluntat d'estigmatitzar  el sindicat i les persones que el conformen.  Això s'ha materialitzat amb l'acusació  falsa de Marlon Alfonso Martínez Díaz d'haver comès un delicte pel qual ha estat empresonat com a mesura cautelar, tot i que la persona que  va cometre el delicte que se li imputa ja va confessar ser-ne l'autor material.

La Fundació Pau i Solidaritat condemna la impunitat i la institucionalització de la violència antisindical a Guatemala que suposa  la flagrant vulneració dels drets fonamentals i que atempta contra el moviment sindical, de manera col·lectiva en no permetre i pretendre el debilitament de la lluita legítima de la classe treballadora, i també individual, a través de l'atac als seus membres.


Sense llibertat sindical, sense el moviment sindical com a veu de la classe treballadora no  pot existir democràcia ni estat de dret. 

Per més informació consulteu el següent enllaç.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada