Al 2019, el moviment sindical colombià, conjuntament amb més de 200 organtizacions socials del país van constituir el Paro Nacional amb l'objectiu d'impulsar la protesta social pacífica per exigir el respecte al dret a la vida, a la pau i a la derogació de les mesures neoliberals impulsades pel govern de Duque. Recentment, el passat 28 d'abril, davant una nova proposta de reforma tributària i de la privatizació del sistema sanitari, el Paro Nacional va convocar l'inici de noves mobilitzacions.
Davant les noves mobiltizacions el govern colombià ha respost militaritzant algunes ciutats i responent a les accions de protesta amb l'ús de la força. Segons dades publicades per les oragnitzacions sidnicals, fins al 4 de maig s'han produït un total de 726 detencions il·legals, 28 assassinats, 6 dones han estat víctimes de violència sexual a mans de l'ESMAD, 234 persones han estat ferides i hi ha més de 100 persones desaparegudes.
En aquest context i a partir de les accions de protesta del 5 de maig, líders i lidereses socials i de drets humans han estat declarats objectiu militars a través d'una carta anònima on es publicaven els seus noms així com els propers col·lectius que serien declarats objectius militars. Entre aquestes s'han amenaçat a representats sindicals de la Central Unitaria de Trabajadores (CUT) com és el cas d'Omar Romero, director del departament de Drets Humans de la CUT entre d'altres, membres de la CGT ( Confederación General de Trabajadores de Colombia) i el SUTEV ( Sindicato Único de Trabajadores de la Educación del Valle) .
Des de la Fundació Pau i Solidaritat exigim:
-la desmilitarització i la fi de la persecució, violència i assassinat contra les persones que exerceixen el seu dret a la protesta pacífica,
-plenes garanties democràtiques i constitucionals per poder exercir el dret a la llibertat d’expressió, les llibertats sindicals i a la protesta social pacífica,
-establir els espais de diàleg social amb les organitzacions sindicals per negociar el “Pliego Único de Emergencia”
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada